Francie
Vína z Francie
ROZLOHA VINIC :
789.000 ha
ROČNÍ PRODUKCE :
49,1 mil. hl
EXPORT VÍNA CELOSVĚTOVĚ :
14,1 mil. hl
S novým nařízením EU ze srpna 2009 vstoupila v platnost i změna označení jakostních stupňů, která byla převzata ze systému chráněných označení všeobecného potravinového práva. Tím se u vína zvýrazní kritérium původu.
Pro užití nových označení platí do roku 2014 přechodné ustanovení. Do té doby lze vína označovat jak starým, tak novým označením, proto obě označení najdete i u nás. Dle toho jsou v následujících odstavcích uvedena tato stará a nová označení:
Vin de Table (VDT) / Vin de France
Stolní víno nebo „víno z Francie“ je víno nejnižšího kvalitativního stupně. Pro tato vína není daná konkrétní lokalita, proto se většinou jedná o vína smíchaná z více regionů. Dle nového označení (Vin de France) mohou tato vína obsahovat více vinných odrůd a/nebo údaj o roku výroby.
Vin de Pays (VDP) / Indication Géographique Protégée (IGP)
Vína této kategorie stojí o stupeň níže než vína AOC/AOP, tzn. právní předpisy pro výrobu jsou méně přísné a vína mohou být zpracována dle nových nařízení i mimo stanovené oblasti. Tato kategorie je u konzumentů oblíbená zejména kvůli uvádění odrůdy na přední etiketě.
Appellation d’Origine Controlée (AOC) / Appellation d’Origine Protegée (AOP)
Nejvyšší stupeň klasifikace u francouzských vín. Vína musí pocházet z určitých oblastí a odpovídat typickým vlastnostem pro tuto oblast. Jsou pro ně stanoveny předpisy týkající se výnosů, vinných odrůd, technik pěstování i zpracování, způsobu sklizně a obsahu alkoholu, také jsou předepsány analýzy a degustace vína.
Malé vysvětlení k etiketám:
Vieilles Vignets: vína ze starých ušlechtilých keřů (známka kvality)
Sur lie: bílá vína, která ležela dlouho na kvasničním kalu
Grand Cru: označení pro extra skvělé a mimořádné viniční polohy ve Francii