Pro základní funkčnost, zpříjemnění používání webu, analytické účely a v případě udělení souhlasu také pro účely cílení reklamy využíváme soubory cookies. Nastavení vlastních preferencí cookies můžete kdykoli upravit odkazem ve spodní části stránek.


RECEPTY
Pljeskavica se salátem z grilovaných paprik

Pljeskavica je doslova národním jídlem Balkánského poloostrova. Tradiční pljeskavica je z několika druhů mletého masa, obvykle z hovězího, jehněčího, vepřového a telecího. Podává se s různými přílohami, například s jarní cibulkou, kajmakem, ajvarem nebo lutenicou. Jako příloha je vhodná pita nebo lepinje, což je specifická balkánská houska (recept připravuji).

Budete potřebovat:

Pljeskavica

Hovězí přední                 200g
Hovězí zadní                  200g
Hovězí pupek                 200g
Hovězí krkovice             200g
Větší cibule                    1ks
Prášek do pečiva           špetka
Perlivá voda                   4cl
Sůl, pepř
Pro gurmány
Kaškaval / Eidam          50g
Feferonka (volitelné)    1-2ks

Salát z grilovaných paprik

Červené papriky             min.8ks
Čerstvá bazalka              větší hrst
Česnek                          1 stroužek
Olivový olej
Citron
Sůl
Pepř

Základem pljeskavice je dobré mleté maso. Nechte si umlít u vašeho řezníka 200g předního hovězího, stejný díl zadního hovězího, dále pak 200g pupku a  stejný díl krkovice. Celková tučnost masa by měla být kolem 10% (maximálně však 20%).  Mleté dobře promíchejte, aby se jednotlivé druhy pěkně spojily. Dochuťte solí a pepřem. Poprašte špetkou kypřícího prášku a přidejte perlivou vodu. Kypřící prášek a perlivá voda zkřehčí maso a dodá mu zvláštní lehkost. Gurmáni přidávají do masa ještě drobně nastrouhaný sýr kaškaval (dobrou službu udělá i eidam), ten maso propojí a dodá zvláštní strukturu. Pokud budete přidávat sýr, počítejte s jeho slaností a uberte sůl. Směs poctivě promícháme a necháme uležet v lednici, aby se chute jednotlivých ingrediencí pěkně spojily.

Mezitím si připravíme salát z grilovaných paprik. Používám takové ty rudé dlouhé, ne kapie. Opláchněte vodou a strčte je do trouby na gril co nejblíže topné spirále. Nechte papriky zčernat (nebojte, slupka se sloupne) a nezapomeňte je alespoň jednou otočit. Doporučuji papriky položit na rošt a pod něj umístit pekáč s trochou vody (papriky pustí šťávu, tak at' nemusíte drhnout troubu). Načernalé papriky ihned vložte do velkého mikrotenového sáčku (ano, čtete dobře), který uzavřete (pozor pálí to). Papriky nechte pár minut uležet (doslova zapařit), každou zvlášť vyndejte a “svlékněte z kůže”. Já to dělám tak, že naříznu jednu stranu, uříznu vršek, papriku rozložím, pohodlně stáhnu, obrátím a nožem jemně seškrábnu semínka a zbytky slupky. Nakrájete pariky na kousky, přidejte čerstvou bazalku, přidejte prolisovaný česnek, zakápněte citronem a extra panenským olejem, dochuťte solí a pepřem podle potřeby. Nechte salátek uležet.


Do odpočinutého masa zapracujte najemno nasekanou cibulku, můžete přidat drcenou pálivou papriku, nebo drobně nasekanou feferonku. Tyto ingredience přidávejte až těsně před tepelnou úpravou, maso tak neztratí svoji chuť a šťavnatost. Směs dobře promíchejte a rozdělte na čtyři stejné díly. Navlhčete si ruce a vytvořte kuličky, vložte mezi dvě potravinářské fólie a vytvarujte placky 5-7 mm vysoké. Na grilovací pánvi orestujte masové placky potřené olivovým olejem, zhruba 2-4 minuty na každé straně. Nechte maso na pánvi, než se samo odlepí.
Servírujte salát, na vrch položte maso (před tím ho na pár minut zabalte do alobalu, aby se všechny chutě rozprostřely). Jako přílohu doporučuji balkánský chléb lepinje. Díky za rady a doporučení Taně a Olegovi, kuchařům malostranské restaurace Luka Lu. Přejeme dobrou chuť.

Doporučené víno...

Finest Selection

Kale 2011

Kale 2011

Fines Selection

Syrah-Cabernet 2011

Syrah-Cabernet